در دورانی که همه مردم از دانش آموزان و دانشجویان گرفته تا شاغلین و بازنشستگان، برای کار، تحصیل و یا سرگرمی با تکنولوژی و اینترنت سر و کار دارند، داشتن یک مودم با کیفیت ضروری به نظر میرسد. در نتیجه انتخاب و خرید مودم مناسب میتواند به پیشرفت فردی و همچنین آسایش خاطر افراد کمک شایانی نماید. از این رو داشتن اطلاعتی هر چند اندک در انتخاب خریدی هوشمندانه، کاربردی بوده که تیم تحقیقاتی دیجی پرایم توسط مقاله راهنمای خرید مودم سعی دارد شما عزیزان را با این دستگاه ارتباطی بیشتر آشنا کند. در ادامه با ما همراه باشید.
مودم چیست؟
مودم (modem) مخفف شده ی عبارت modulator demodulator به معنی دستگاهی که سیگنال ها را پیمانه ای یا مدوله می کند. یا می توان اینگونه بیان کرد که مودم دستگاهی سخت افزاری برای دریافت و تبدیل داده های منتقل شده توسط روش های مختلف ارتباطی است. مودم داده هایی که از طرف شرکت های ارائه دهنده اینترنت (ISP) دریافت می کند را به داده هایی تبدیل می کند که می توانند توسط موبایل، لپ تاپ یا تجهیزات شبکه دیگر مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان مثال یک مودم ADSL داده های مربوط به اتصال را از طریق کابل تلفن (RJ-11) دریافت و پس از تطبیق آنها با پیکربندی انجام شده روی مودم، بستر اینترنت را فراهم می سازد.
ساختار داخلی مودم
یک modem از بخش های زیادی تشکیل شده است که هر یک از این بخش ها وظیفه خاصی را بر عهده دارند. برخی از بخش های یک مودم عبارتند از:
- منبع تغذیه: وظیفه این بخش از modem این است که ولتاژ برق شهری را به ولتاژی تبدیل می کند که مدارهای مودم به آن نیاز دارند.
- تراشه: این بخش، سیگنال های دیجیتال و یا آنالوگ پیوسته را به صورت دو طرفه تبدیل می کند. لازم به ذکر است که اگر modem این بخش را نداشته باشد، به تعداد زیادی از ترانزیستورها نیاز دارد.
- پردازنده: پردازنده، مرکز یک مودم است و وظیفه آن کنترل کردن تمام بخش های modem می باشد.
- و …
دیجی پرایم علاوه بر مقاله راهنمای خرید مودم برای شما همراهان گرامی در مورد تمامی لوازم مرتبط با کالای دیجیتال، مقالات راهنمای خرید تهیه و منتشر کرده است، که در دسته راهنمای خرید ( کالای دیجیتال ) می توانید مطالعه نمائید.
نحوه عملکرد مودم
مودم ها دارای دو بخش مدولاتور و دمدولاتور هستند که بخش مدولاتور سیگنال های دیجیتال خروجی از رایانه را به سیگنال آنالوگ تبدیل می کند تا از طریق کابل , خط تلفن و … ارسال گردد. بخش دمدولاتور دقیقا عکس مدولاتور عمل می کند به این صورت که سیگنال های آنالوگ ورودی را به دیجیتال تبدیل کرده تا رایانه بتواند از آن استفاده کند.
انواع مودم
به طور کلی انواع مودم ها عبارتند از:
- مودم های داخلی: مودم هایی می باشند که پردازنده یا یک تراشه جداگانه که به صورت یکپارچه در داخل دستگاه هایی مانند موبایل و لپ تاپ قرار دارند. به عنوان مثال موبایل هر فردی دارای یک modem داخلی می باشد که اتصال به اینترنت را از طریق اپراتورهای موبایل (مانند ایرانسل و همراه اول) را فراهم می نماید، در واقع در این نوع اتصال مودم به مودم صورت گرفته است.
- مودم های خارجی: به دستگاه های مستقلی گفته می شود که باعث برقراری اتصال دستگاه ها به اینترنت می شوند.
- مودم pc card: این نوع از مودمها که برای استفاده در لپ تاپها طراحی شدهاند و به اندازه یک کارت اعتباری هستند، درون اسلات PC Card موجود در Notebook ها یا کامپیوترهای دستی قرار میگیرند و زمانی که نیاز به مودم ندارید، میتوانید آن را جدا کنید. مودمهای PC Card ترکیبی از مودمهای داخلی و خارجی هستند. به طور مستقیم در داخل یک پورت لپ تاپ قرار می گیرند و در نتیجه برای متصل کردن آن به کابل نیازی نیست و فقط برای اتصال به خط تلفن نیاز به کابل دارید. این کارتها انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از دستگاهی که به آن متصلاند، تامین میکنند که استفاده از آن در لپ تاپها، باعث کاهش طول عمر باتری میشود.
در دیجی پرایم بخوانید: راهنمای خرید مودم
انواع مودم رایج در بازار داخلی
انواع مودم های رایج در بازار داخلی به شرح زیر می باشد:
اتصال با سیم Wired
مودمهای سیمی دارای یک پورت USB و یک پورت LAN هستند. با این حال، ممکن است بعضی از مودمهای سیمی پورت USB نداشته باشند و بعضی دیگر پورت LAN نداشته باشند. البته مودمهایی که اخیراً در بازار موجود شدهاند بدون استثناء دارای پورت LAN میباشند. اگر مودمی که تهیه کردید هر دو پورت USB و LAN رو داشت، توصیه میشود حتما از پورت LAN استفاده کنید.
مودمهای سیمی یا همان مودم تک پورت، میتوانند فقط به یک دستگاه کامپیوتر یا لپ تاپ وصل شوند و فقط به همان سیستم سرویس بدهند.
به دلیل گسترش استفاده از اینترنت و دستگاههای هوشمند مثل موبایل، لبتاپ، تبلت، ایکس باکس و غیره این نوع مودمها توصیه نمیشوند. این مودمها صرفاً برای استفاده از یک دستگاه که آن هم قابلیت اتصال با سیم را داشته باشد، مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل تک کاربره بودن این مودمها، جزء ارزانترین مودمها محسوب میشوند.
اتصال بی سیم Wireless
وای فای WiFi نامی است که توسط اتحادیه وای فای بر محصولاتی که در شبکه محلی بیسیم فعالیت میکنند نهاده شده است و با استفاده از آنها ارتباط شبکه اینترنت به صورت بیسیم برقرار میشود.
مودم وای فای یا مودم وایرلس نامهایی هستند که به مودم بی سیم اطلاق میشوند. بهترین نوع مودم برای استفاده همزمان چند کاربر و چند دستگاه میباشد. مودم بیسیم با اتصال به خط تلفن ثابت از اینترنت پرسرعت پشتیبانی میکند. امروزه اکثر مودم adsl های موجود در بازار از نوع وایرلس هستند و اینترنت را به صورت بیسیم به اشتراک میگذارند. همچنین لازم به ذکر است که مودمهای وایرلس یا وای فای نسبت به مودمهای اتصال با سیم گرانتر هستند.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید مودم
مودم سیم کارت خور
مودم سیم کارت خور یا مودم جیبی از طریق سیم کارت یکی از اپراتورهای تلفن همراه قابل استفاده میباشد و میتواند در هر زمان و مکانی ارتباط با اینترنت را فراهم نماید. به عبارت دیگر تنها وسیلهی مورد نیاز، یک مودم جیبی و یک سیم کارت است.
امروزه اپراتورهای تلفن همراه خدمات اینترنتی را با کیفیت بالایی در اختیار مشترکان خود قرار میدهند. به همین دلیل مصرفکنندگان به جای مودم ADSL از مودم سیم کارت خور استفاده میکنند.
مودم پاوربانک
این مودمها دستگاه کوچکی هستند که از ترکیب مودم و پاوربانک ساخته شده اند. کارایی این مودم ها در این است که علاوه بر تامین اینترنت به عنوان پاور بانک مورد استفاده قرار می گیرند. به علاوه این دستگاه ها در انتقال تصاویر انواع دوربین های مداربسته مورد استفاده قرار می گیرند و نیازی به انتقال تصاویر از طریق کابل یا پورت LAN ندارند . همچنین می تواند در کنار برق رسانی به به باتری داخلی آنها , اینترنت مورد نیاز دوربین ها را فراهم کند. این دستگاه ها در سفر کارایی زیادی دارند علاوه بر تامین نیاز شارژر , اینترنت مورد نیاز چند کاربر را فراهم می کند.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید مودم
مودم 3G/4G LTE
افراد از طریق modem های 3G و 4G با استفاده از سرویس دهی موبایل و wireless بودن می توانند به اینترنت وصل شوند اپراتورهای ارائه دهنده خدمات موبایل با استفاده از ایستگاه های فرستنده امواج یا BTS می توانند شرایط اتصال به اینترنت 3G و 4G را برای کاربران فراهم کنند. تفاوت بین 3G و 4G در سرعت و پهنای باند آنها است.
مودم TD-LTE
این نوع modem برای دستگاه های قابل حمل مانند تلفن های هوشمند جدید و modem های اختصاصی ارائه شده است. در واقع فناوری TD-LTE نسخه ثابت از فناوری LTE محسوب می شود که به وسیله modem های اختصاصی مورد استفاده قرار می گیرد.
در دیجی پرایم بخوانید: راهنمای خرید مودم
تفاوت بین مودم و روتر
روتر شبکه ای بین رایانه های یک خانه را ایجاد می کند، در حالی که modem آن شبکه و به همین ترتیب رایانه های موجود در آن را به اینترنت وصل می کند. وقتی یک کاربر به Wi-Fi وصل می شود، واقعا به روتر وصل شده است که باعث ایجاد ترافیک بین اینترنت و رایانه می شود. بسیاری از توسعه دهندگان اینترنت یک دستگاه ترکیبی مودم / روتر را ارائه می دهند که عملکرد هر دو در یک دستگاه انجام می شود. از modem معمولا در منزل افراد و نقاط پایانی اتصال مورد استفاده قرار می گیرد اما از router در مرکز ارتباطات. اما به طور خلاصه تفاوت بین مودم و روتر به شرح زیر می باشد:
- modem، یک سیگنال از یک ISP رمزگشایی می کند ولی روتر از یک ISP رمزگشایی نمی کند.
- modem، می تواند به صورت مستقیم به اینترنت وصل شود ولی روتر برای اتصال به اینترنت به یک modem نیاز دارد.
- روتر، WiFi را ایجاد و مدیریت می کند ولی modem مسئول WiFi نیست.
- modem، شبکه محلی ایجاد نمی کند ولی روتر می تواند این کار را انجام دهد.
نکات مهم هنگام خرید مودم
محدوده پوشش دهی مودم ADSL
محدوده پوششدهی از مهمترین عوامل در انتخاب و خرید مودم ADSL است. البته محدوده پوشش دهی مودمهای با سیم به طول سیم آنها بر میگردد. کابلهای LAN یا USB حداکثر سرعت اینترنت مودم را در اختیار ما قرار میدهند اما سرعت اینترنت در مودمهای بیسیم بستگی به محدوده پوششدهی آنها دارد. البته این محدوده پوششدهی به عوامل دیگری مانند سری مودم و تعداد آنتنهای آن نیز بستگی دارد. هر چه تعداد این آنتنها بیشتر باشد، به تبع محدوده پوششدهی و سرعت انتقال دیتا بیشتر خواهد بود.
نحوه استفاده شما از مودم ADSL
اینکه چه نوع مودمی، بیسیم یا با سیم انتخاب میکنید به نیاز و شرایط شما بستگی دارد. اما پیشنهاد ما این است که در صورت امکان مودم وایرلس خریداری کنید تا تمامی دستگاههای خانه شما امکان اتصال به آن را داشته باشند. همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم موبایل و تبلت امکان اتصال به مودمهای با سیم را ندارند چون این دستگاهها پورت LAN ندارند.
محل استفاده از مودم ADSL
اینکه چه نوع دستگاه مودمی، با سیم یا بیسیم و با چه سرعتهای انتقال دیتایی خریداری میکنید بستگی به بودجه و البته کارایی آن برای شما دارد. به عنوان مثال اگر مودم را برای یک رستوران بزرگ، شرکت بزرگ و یا مکانی لازم دارید که وسعت بالایی دارد، بهترین انتخاب مودم ADSL بیسیم با سرعت انتقال داده بالا و پوششدهی بالا است. از طرفی این نوع مودمها قابلیت اتصال چندین کاربر به طور همزمان را دارند.
آنتن مودم ADSL
آنتن مودمهای بیسیم به دو صورت داخلی و خارجی است. مودمهای با آنتنهای داخلی معمولاً از برد و محدوده پوششدهی پایینتری نسبت به آنتنهای خارجی برخوردار هستند اما در مقابل قیمت آنها پایینتر است و قابلیت حمل راحتتری نیز دارند.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم هر چه تعداد این آنتنها بیشتر باشد محدوده پوششدهی مودم نیز افزایش پیدا میکند. جالب است بدانید که آنتنهای مودم ADSL بیسیم قابل تعویض و ارتقاء هستند پس به راحتی میتوانید با افزایش تعداد آنتنها، سرعت دامنه پوششدهی مودم را افزایش دهید.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید مودم
انواع پورتها
- پورت اترنت (Ethernet)
مودمهای ADSL حداقل دارای یک پورت اترنت هستند. اترنت نوعی رابط پیشفرض برای استفاده در یک شبکه است. این پورتها همچنین به صورت پیشفرض دارای سیستم عاملهای ویندوز، مک و لینوکس هستند، به این مفهوم که براحتی و با اتصال یک سر کابلی که به مودم وصل است به کامپیوتر خود میتوانید از اینترنت استفاده کنید.
سرعت اترنت از سرعت انواع دیگر پورتها مانند USB بیشتر است، استفاده از آن آسان است و طول کابل آنها نیز تا ۱۰۰ متر است.
- پورت USB
در مقایسه با پورت اترنت، پورتهای USB سرعت پایینتری دارند و کابل کوتاهتری نیز دارند که کار با آنها را اندکی برای کاربر محدود میکند. اما مزیت این پورتها این است که نیازی به کارت شبکه نداشته و تنها با نصب درایو قابل استفاده هستند. با توجه به اینکه این روزها بیشتر کامپیوترها و لپتاپها دارای کارت شبکه LAN هستند، استفاده از پورتهای USB توصیه نمیشود. پورتهای USB معمولاً در سه نسخه ۱.۱ و ۲.۰ و ۳.۰ موجود هستند.
امنیت مودم ADSL
امنیت شبکههای بیسیم پایین تر از امنیت شبکههای با سیم است. همه شبکههای بیسیم یا وایفای برای تأمین امنیت، از حالات زیر استفاده میکنند؛پ
- WPA: این حالت امنیت بسیار بالایی داشته و هک کردن آن تنها با حدس زدن رمز با سرعت بالا امکانپذیر است.
- WPA2: این نسخه، بهبود یافته نسخه قبلی است و در حال حاضر از بهترین حالت امنیتی برخوردار است. سرعت و قدرت رمزگذاری این نسخه از WPA بسیار بیشتر است.
- WEP: این نسخه ضعیفترین حالت امنیتی ممکن را در بین سایر نسخهها داشته و براحتی قابل هک شدن است. هر کسی با یک سرچ ساده در اینترنت قادر به رمزگشایی این نسخه خواهد بود.
- OPEN: این نسخه از هیچ حالت رمزگذاری پشتیبانی نمیکند و در نتیجه هر کسی میتواند به شبکه وصل شود.
تغییر برد وایفای مودم ADSL
مودمهای ADSL زیادی هستند که امکان تغییر در قدرت و سرعت انتقال دیتا را دارند. قدرت ارسال بیشتر به مفهوم افزایش برد شبکه وایفای است. با استفاده از تنظیمات TX Power یا قدرت اتصال، میتوانید برد وایفای را ارتقاء دهید.
زمانبندی سرویسدهی
برخی از مودمهای ADSL قابلیت زمانبندی دارند. به این مفهوم که میتوانید دسترسی به اینترنت را تنها محدود به یک بازه زمانی کنید.
اولویتدهی بار و کنترل ترافیک
این قابلیت به شما این امکان را میدهد تا بار ورودی به یک یا چند بخش را اولویتبندی، کنترل و مدیریت کنید. به عنوان مثال اگر همزمان در حال انجام چند کار مانند دانلود، آپلود، بهروزرسانی یا تماس اینترنتی هستید، و این همزمانی کارها بر روی کیفیت تماس اینترنتی شما تأثیر میگذارد، میتوانید ترافیک تماس (اسکایپی) را در اولویت بالاتری قرار دهید تا کیفیت آن دچار مشکل نشود. به این روش اموری که اهمیت بیشتری دارند و نیازمند سرعت بیشتری در انتقال دیتا هستند، در اولویت قرار میگیرند.
قابلیت فیلتر سایتها و کنترل استفاده کودکان از اینترنت
با استفاده از قابلیت Parental Controls براحتی میتوانید سایتهای بخصوصی را فیلتر کنید تا کودک شما امکان دسترسی به آنها را نداشته باشد. کاربرد دیگر این قابلیت برای شرکتها و موسسات است.
شرکت سازنده مودم ADSL
مودمهای ADSL توسط شرکتهای معتبر زیادی تولید و به بازار عرضه شده است. اما از بهترین شرکتهای سازنده میتوان به TP-LINK، CISCO، ASUS، D-LINK و TENDA اشاره کرد. لازم به ذکر است که مودمهای TP-LINK و D-LINK از محبوبیت بیشتری بین کاربران برخوردار بوده و نسبت به سایر مودمها قیمت مناسبتری نیز دارند.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید مودم
قیمت مودم ADSL
قیمت مودمهای ADSL به نوع آنها بستگی دارد. همانطور که در بالا اشاره کردیم مدلهای قدیمیتر از قیمت پایینتری برخوردار هستند و هر چقدر که مدل مودم بالاتر میرود و تعداد پورتها و آنتنهای آن بیشتر میشود، به تبع قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت مودم ADSL میتوان به سری مودم وایفای، برد، شرکت سازنده، سرعت انتقال دیتا و … اشاره کرد.
سایر نکات مهم هنگام خرید مودم
- اگر برد وایفای شما به اندازه کافی و دلخواه شما نیست و نمیتوانید مودم را نیز جابجا کنید، از Extender برای افزایش برد استفاده کنید.
- با استفاده از یک نویزگیر یا Splitter خط ADSL و خط تلفن را جدا کرده و سپس خط ADSL را به مودم وصل کنید.
- اگر طول کابل مودم ADSL با سیم زیاد بود و روی کیفیت و سرعت اینترنت تأثیر میگذاشت، میتوانید از یک تقویت کننده استفاده کنید.
- دکمه QSS یا WPS: پشت اکثر مودمهای بیسیم دکمهای است که اتصال به شبکه را راحتتر میکند. در مودمهای TP-LINK نام این دکمه QSS و
- در مودمهای D-LINK نام این دکمه WPS است. با استفاده از دکمه QSS یا WPS و بدون نیاز به وارد کردن رمز وایفای، براحتی میتوانید به شبکه بیسیم وصل شوید.
خلاصه مقاله
- در دورانی که همه مردم از دانش آموزان و دانشجویان گرفته تا شاغلین و بازنشستگان، برای کار، تحصیل و یا سرگرمی با تکنولوژی و اینترنت سر و کار دارند، داشتن یک مودم با کیفیت ضروری است.
- مودم (modem) مخفف شده ی عبارت modulator demodulator به معنی دستگاهی که سیگنال ها را پیمانه ای یا مدوله می کند.
- یک modem از بخش های زیادی تشکیل شده است که هر یک از این بخش ها وظیفه خاصی را بر عهده دارند.
- مودم ها دارای دو بخش مدولاتور و دمدولاتور هستند که هر کدام عملکرد مخصوص به خود را دارند.
- بخش دمدولاتور دقیقا عکس مدولاتور عمل می کند به این صورت که سیگنال های آنالوگ ورودی را به دیجیتال تبدیل کرده تا رایانه بتواند از آن استفاده کند.
- مودم ها در سه دسته داخلی، خارجی و pc card تقسیم بندی می شوند.
- انواع مودم های رایج در بازار داخلی شامل اتصال با سیم Wired، اتصال بی سیم Wireless و … می باشند.
- روتر شبکه ای بین رایانه های یک خانه را ایجاد می کند، در حالی که modem آن شبکه و به همین ترتیب رایانه های موجود در آن را به اینترنت وصل می کند.
- از modem معمولا در منزل افراد و نقاط پایانی اتصال مورد استفاده قرار می گیرد اما از router در مرکز ارتباطات.
- هنگام خرید مودم باید به نکات مهمی مانند نوع مودم، محدوده پوشش دهی، نوع پورت ها و … توجه نمود.
نکته آخر:
کاربر گرامی تیم تحقیقاتی دیجی پرایم تمام سعی خود را بر آن دارد تا علاوه بر فراهم کردن مجموعه ی کاملی از کالاهای مورد نیاز زندگی روزمره برای شما عزیزان، مقالات کاملی با عنوان راهنمای خرید را نیز منتشر نماید.
چقدر ما را دوست دارید؟
ضمن تشکر فراوان از مطالعه ی مقاله راهنمای خرید مودم لطفا با اشتراک گذاری ما را در انتشار مقالات بیشتر یاری دهید و همچنین با گذاشتن نظر در مورد همین مقاله در پایین صفحه ما را به ادامه این راه تحقیقاتی گسترده امیدوارتر کنید.
ارادتمند شما: فروشگاه اینترنتی دیجی پرایم