کوهنوردی از آن دسته ورزشهایی است که میتواند یکی از تفریحات سالم و هیجانانگیز باشد. کوهنوردی تجربیات جالبی را با خود به همراه دارد که به شما انرژی و شادابی را در کنار تندرستی هدیه خواهد داد. افراد بسیار زیادی هستند که اگر قادر به سفر کردن نباشند، آخر هفتههای خود را به کوهنوردی و پیمایش کوههای اطراف محل زندگی خود اختصاص میدهند. اما به راستی نکته ای که بسیار با اهمیت می باشد، داشتن تجهیزات مناسب برای یک کوهنوردی استاندارد است. یکی از مهمترین وسایل مورد نیاز در ورزش کوهنوردی، کفش کوهنوردی مناسب می باشد. هنگام خرید اینگونه تجهیزات باید نکات مهمی را مورد توجه قرار داد. تیم تحقیقاتی دیجی پرایم سعی دارد در ادامه مقاله راهنمای خرید کفش کوهنوردی تمامی این نکات را به شما خواننده گرامی یادآوری نماید. لطفا با ما باشید.
انواع کفش کوهنوردی
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی برای تهیه کفش باید به کارایی خاص آن توجه کافی داشت. اکثر کفش های کوهنوردی در مدل هایی مردانه و زنانه عرضه می شوند و نام دسته هر یک در شرکت تولید کنند می تواند متفاوت باشد. اما به طور کلی کفش های کوهنوردی شامل موارد زیر می باشند.
کفش کوهنوردی سه پوش
این کفش، سنگین ترین نوع در بین کفش های کوهنوردی است که برای صعود قله های هشت هزار متری و همچنین قطب نوردی مورد استفاده قرار می گیرند. همانطور که از نام آنها پیداست، دارای سه لایه بوده و تمام آنها قابلیت نصب گرامپون را دارند. همچنین بر اساس اطلاعاتی که از طرف تولید کننده ارایه می شود، این نوع کفش ها توان تحمل دمای منفی پنجاه درجه سانتی گراد را دارند.
کفش دو پوش
کفش دوپوش نمونه دیگری از کفش های ارتفاعات بالا می باشند. کاربرد این کفش ها در ارتفاعات تا هفت هزار متر و نیز صعودهای زمستانی چند روزه است. این کفش ها دارای یک لایه پوش درونی و بدنه کفش می باشند. چند سالی است که کفش های موسوم به دو و نیم پوش به بازار ارایه شده اند که در ردیف دوپوش ها قرار می گیرند.
کفش کوهنوردی تک پوش سنگین
این نوع از کفش ها تنها برخوردار از یک لایه بوده که درون خود شامل عایق گرمایی نیز می باشند. همچنین گرمای کمتری نسبت به کفش های دوپوش حفظ می کنند. نهایتا از این نوع کفش ها می توان برای صعودهای دو روزه زمستانی بهره برد. کفش های تک پوش سنگین قابلیت استفاده از کرامپون اتومات را دارند. برای صعودهای یخنوردی نیز مناسب می باشند.
دیجی پرایم علاوه بر مقاله راهنمای خرید کفش کوهنوردی برای شما همراهان گرامی در مورد تمامی لوازم مرتبط با ورزش و سفر، مقالات راهنمای خرید تهیه و منتشر کرده است، که در دسته راهنمای خرید ( ورزش و سفر ) می توانید مطالعه نمائید.
کفش تک پوش نیمه سنگین کوهنوردی(سه فصل)
کفش های نیمه سنگین از لحاظ ساختاری مشابه کفش های سنگین می باشند. این نوع کفش ها مقاومت کمتری نسبت به سرما داشته و عموما دارای ساق کوتاه تری می باشند. همچنین گاها امکان استفاده از کرامپون نیمه اتومات را دارا هستند.
کفش کوه پیمایی
این نوع از کفش ها معمولا دارای رویه پارچه ای بوده و قسمت آنتی اسنوی آنها در نوک کفش بسیار کوچکتر است و یا اصلا این قسمت را ندارند. همچنین زیره آنها بسیار نرمتر است. برای کوهپیمایی یا کوهنوردی های سریع در فصل خشک سال مناسب می باشند، هرچند که لایه بیرونی آنها معمولا ضد آب است.
کفش سنگ نوردی
این کفش ها که اصطلاحا کتانی سنگ نیز نامیده شده، با شکل خاص و مواد خاصی تولید می شود. کفش های سنگ نوردی برای صخره نوردی، دیواره نوردی و سنگنوردی داخل سالن کاربرد دارد.
کفش آیس (یخ نوردی)
کفش یخنوردی نوع خاصی از کفش کوهنوردی است که به طور تخصصی برای یخنوردی استفاده می شوند. این کفش ها تقریبا به تنگی کفش سنگ بوده و فاقد زیره برای پیاده روی می باشند.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید کفش کوهنوردی
نکات مهم هنگام خرید کفش کوهنوردی
کفش های کوهنوردی معمولا یکی از مهم ترین و گران ترین تجهیزات کوهنوردی هستند که در سلامت کوهنورد بسیار دخیل اند. به همین علت هنگام خرید نکاتی را مورد بررسی قرار داد. مانند:
نوع
برای اینکه بدانیم چه کفشی مناسب است، باید از محیطی که قرار است در آن کفش را مورد استفاده قرار دهیم مطمئین باشیم. ویژگیهای محیطی هر مکان تعیین کننده قابلیتهای مورد نیاز شما هستند. بنابراین با توجه به موقعیت خود سعی در انتخاب مناسب ترین نوع کفش را داشته باشید.
جنس
کفش های کوهنوردی در مدل های مختلف از مواد و جنس های متنوعی تولید می شوند، که هر کدام ویژگی ها، مزایا و معایب خاص خود را شامل می شوند. رایج ترین موادی که در ساخت کفش کوهنوردی مورد استفاده قرار می گیرد، پلاستیک، چرم طبیعی یا مصنوعی، پارچه های مخصوص و ترکیبات پارچه ای جدید مانند گورتکس می باشد. با توجه به نوع نیاز خود سعی در خرید نمونه بهتر داشته باشید.
سایز
معمولا اندازه کفش کوهنوردی را بهتر است یک سایز بزرگتر انتخاب کنید. اگر کفش کاملا کیپ باشد، امکان دارد انگشتهایتان را اذیت کرده و به آنها فشار بیاورد. اگر هم زیادی بزرگتر باشد، بهدلیل حرکت آزادانه پا و لغزش در کفش، باید منتظر تاولهای دردناک باشید. بنابراین یک سایز بزرگتر که پاهایتان در آن احساس راحتی کنند مناسب و کافی خواهد بود.
وزن
بیشتر کفشهای مناسب کوهنوردی وزنی بالاتر از 300 گرم دارند. به طور کلی موادی که جهت افزایش کیفیت در تولید این دسته کفشها به کار میرود، وزن بیشتری به آنها میدهد. در انتخاب کفش کوهنوردی، باید توجه داشته باشید که کفش شما وزن بسیار زیادی نداشته باشد. زیرا مقدار انرژی مورد نیاز برای گام برداشتن با کفشهای سنگین بسیار بیشتر از کفشهایی است که وزن کمتری دارند. با توجه به این که در ورزش کوهنوردی، حفظ انرژی برای ادامهی پیمایش مسیر اهمیت زیادی دارد، کفشی را انتخاب کنید که وزنی مناسب داشته تا با استفاده از آن به مصرف بیش از حد انرژی نیاز نداشته باشید.
نوع کفی
هدفتان را مشخص کنید. اگر کفش را برای ارتفاعات پربرف یا یخی میخواهید، بهتر است از کفشهای سفت و محکم استفاده کنید که کرامپونخور باشند. اگر کفش سفت نباشد کرامپونها شل میشوند و ممکن است خطراتی برایتان ایجاد کنند. اما اگر برای کوهپیماییهای یک روزه به ارتفاعات بدون برف میروید، بهتر است از کفشهای انعطافپذیرتر استفاده کنید که نرمتر باشند.
نوع ساق
معمولا برای پیادهروی و کوهپیماییهای معمولی بهتر است از کفشهای ساق کوتاه استفاده کنید. اما در برنامههای سنگین کوهنوردی یا ارتفاعات برفی حتما باید ساق کفش به اندازهای بلند باشد که مچ پا را حمایت کند و آن را محکم نگه دارد. این کفشها ساق پا را هم گرم و محکم نگه میدارند.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید کفش کوهنوردی
قابلیت اتصال به کرامپون
هنگام خرید کفش کوهنوردی دقت کنید که آیا قابلیت متصل شدن به کرامپون را دارد یا نه. برای مثال، کفشهای کوهنوردی نیمه سخت با کرامپونهای استپین (step-in) که هم در پنجه و هم در پاشنه گیره دارند سازگار نیستند. کفشهای کوهنوردی از نظر قابلیت اتصال به کرامپون به درجهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند. این درجهبندی شاخص مهمی است که میزان سفتی و انعطافپذیری کفش و سازگاری آن با کرامپونها را نشان میدهد. این درجهبندی از B0 تا B3 است. به کفشهای B0 نمیتوان کرامپون متصل کرد، زیرا انعطافپذیری زیادی دارد و کرامپون متصل به آن شل میشود. از B1 تا B3 کرامپونخور هستند و هریک با نوع خاصی از کرامپونهای C1، C2 و C3 سازگارند.
مقاومت در برابر ضربه
هنگامی که شما کوهنوردی را به عنوان یک ورزش و تفریح برای خود انتخاب کرده اید، بدون شک با سختی هایی که حین مسیر با آن روبه رو خواهید شد نیز آگاه هستید. کوهنوردی در مسیر های مختلف باعث می شود پاهای شما در معرض فشار ها و ضربه های مختلف قرار بگیرد که در صورت نداشتن کفش مناسب می تواند بسیار به شما آسیب برساند.
در بسیاری از کفش های کوهنوردی در قسمت پنجه از تکنولوژی های مختلف و روش های مختلفی برای استحکام بیشتر استفاده می شود. برای مثال در بعضی از مدل های مختلف کفش کوهنوردی از مواد محکمی مانند کامپوزیت، چرم مصنوعی یا چرم طبیعی در پخش پنجه استفاده می کنند تا ایمنی پاها هنگام ضربه و یا برخورد با اجسام سخت تا حد بسیار زیادی رعایت شود.
نوع لایه میانی کفش
اگر در ساخت لایهی میانی کفشی که استفاده میکنید، موادی مناسب نظیر EVA به کار رفته باشد، فشاری که از ضربات واردشده به سطح زمین به پای شما برمیگردد تا حد بسیار زیادی کم میشود. این مسئله باعث میشود در زمان ورزش کمتر احساس خستگی کنید و درعینحال به واسطهی ساختار منعطف کفش، کنترل بهتری روی حرکات خود داشته باشید. همچنین داشتن لایهی میانی ضخیم باعث میشود گرمای کمتری از طریق کف کفش هدر برود و در نهایت بتوانید از پای خود بهخوبی در برابر سرما حفاظت کنید.
قابلیت هواخوری کفش
در صورتی که از کفش کوهنوردی در فصل های بهار، پاییز و به خصوص تابستان استفاده می کنید، یکی از ویژگی های مهم کفش داشتن ویژگی هوا خوری کفش است. پاهای شما حین کوهنوردی عرق کرده و گرم می شود، بنابراین کفش باید بتواند ویژگی هواخوری داشته و پاها را خنک نگه دارد.
حفظ دما در زمستان
بر خلاف ویژگی هوا خوری کفش کوهنوردی در سه فصل خنک سال، کفش های کوهنوردی مورد استفاده در فصل زمستان باید بتواند پاها را گرم نگه داشته و از بروز سرما به داخل کفش ها جلوگیری کند.
قابلیت ضدآب بودن
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، جنس رویه کفش های کوهنوردی باید به گونه ای باشد که تحت هیچ شرایطی آب به داخل خود راه ندهد. همانطور که در بالا نیز اشاره شد وارد شدن چند قطره آب به کفش حین کوهنوردی می تواند بسیار شما را اذیت کند. تکنولوژی ضد آب بودن در تولید پارچه کفش های کوهنوردی مورد استفاده قرار می گیرد که به اصطلاح Gore-tex نامیده می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های کفش کوهنوردی داشتن این تکنولوژی در ساخت پارچه های مورد استفاده در آن ها است.
در دیجی پرایم بخوانید: راهنمای خرید کفش کوهنوردی
سال ساخت
مساله مهم دیگری که افراد هنگام خرید کفش کوهنوردی به آن توجه نمی کنند، سال ساخت است. ممکن است هنگام خرید کفشی از یک برند معروف بخرید که سال ها است از تولید آن گذشته ولی چون مورد استفاده قرار نگرفته است تصور کنید کیفیت بالای خود را حفظ کرده است. اما قبل از خرید بهتر است بدانید که چسب های به کار رفته در ساخت کفش های کوهنوردی در بهترین حالت خود تاریخ انقضایی تا حدود ۵ سال دارند. بعد از گذشت این تاریخ چسب ها به راحتی در برابر شرایط جوی مختلف مانند گرما، سرما و یا آب خاصیت خود را از دست داده و از هم باز می شوند. بنابراین حتما هنگام خرید سال ساخت کفش را از فروشنده بپرسید.
گارانتی و ضمانت نامه
در صورتی که کفش کوهنوردی شما از برندی معروف و معتبر است به احتمال زیاد خرید آن به همراه گارانتی و ضمانت نامه خواهد بود. این گارانتی به شما این اطمینان را می دهد که کفشی که خریداری می کنید، اصل و اورجینال بوده و در صورت بروز مشکل می توانید آن را با فروشنده در میان بگذارید. در حالت کلی کفشی را که با کیفیت بالا و ضمانت نامه خریداری می کنید را تا بیش از ۵ سال می توانید با خیال راحت مورد استفاده قرار دهید.
برند کفش
سعی شود کفش از یک برند و فروشگاه معتبر خریداری شود. از برندهای به نام و معتبر در زمینه تولید کفش کوهنوردی داخلی می توان به کوهسار، قارتال، لاوان و سیمپا و در نمونه های خارجی به اسکارپا، سالیوا، کمپ، لوا، لوآلپاین، ویبرام، لااسپورتیوا و … اشاره کرد.
قیمت
کفشهای کوهنوردی معمولا از مواد اولیه بادوام و باکیفیت ساخته میشوند. بههمیندلیل معمولا قیمتهای بالایی دارند. البته بیشتر آنها تاریخ تولید و انقضا و حتی گارانتی دارند و سالهای سال برایتان کار میکنند. درباره قیمت کفش کوهنوردی، باید ابتدا نوع فعالیتهایتان را درنظر بگیرید.
اگر از آن دسته کوهنوردانی هستید که همیشه هدفتان مشخص است و با توجه به تواناییهایتان تا محدوده خاصی فعالیت میکنید و به ارتفاعات مشخصی میروید، کارتان راحتتر است؛ چون یک مدل کفش برایتان مناسب خواهد بود و بنابراین یکبار هزینه میکنید.
اما اگر از آن دسته افرادی هستید که برنامههایتان متنوع و تغییرپذیر است، یعنی گاهی به قلههای بلند و گاهی به ارتفاعات کم صعود میکنید یا یخنوردی و صخرهنوردی هم در برنامههایتان هست، باید حداقل دو نوع کفش خریداری کنید که بودجه بیشتری باید برای آن کنار بگذارید. این بسته به تصمیم شماست.
نحوه نگهداری از کفش کوهنوردی
کفش کوهنوردی هم مانند سایر تجهیزات ورزشی و کوهنوردی نیاز به رعایت اصول مراقبتی خاص خود را دارد تا علاوه بر عمر بیشتر، از زیبایی و کیفیت آن کاسته نشود. این نکات شامل نکات تمیز کردن، نکات نگه داری و نکات ضد آب کردن کفش می شود:
نحوه نگهداری از کفش کوهنوردی
بعد از هر بار استفاده و بازگشت از برنامه ورزشی تا زمان استفاده بعدی، حتما داخل کفش را از پارچه و یا کاغذ خشک کاملا پر کرده و بند آن را ببندید. در این صورت کفش شکل و حالت خود را حفظ خواهد کرد. کفش ها را در جای خشک با دمای متعادل نگهداری نکرده و از قرار دادن آنها در جاهای بسیار گرم و یا بسیار سرد و در زیر نور مستقیم خورشید خودداری نمائید. هنگام بستن کفش بندهای آنرا محکم نکشید. زیرا باعث گشاد شدن و صدمه دیدن پا می شود.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید کفش کوهنوردی
نحوه تمیز کردن کفش کوهنوردی
بندهای کفش را باز کرده و کفی کفش را خارج نمائید. سپس کفش را زیر آب سرد برده و با یک برس گل و لای روی کفش را به خوبی بشوئید. سعی کنید حتی الامکان داخل کفش آب نرود. برای خشک شدن، آنها را در هوای معمولی قرار دهید. به هیچ عنوان از گرما و آتش و نور مستقیم آفتاب استفاده نکنید.
نحوه ضد آب کردن کفش کوهنوردی
وارد شدن رطوبت به درون کفش نه تنها آزار دهنده است، بلکه تماس مدوام کفش با آب می تواند عمر مفید آن را کاهش دهد. یکی از بهترین محصولات برای جلوگیری از این روند استفاده از اسپری ضد آب کننده طبیعی woley است که حاوی روغن آووکادو و مواد کاملا گیاهی است. این اسپری فاقد رنگ و بو بوده و برای استفاده تنها کافی است تا ابتدا روی کفش را تمیز کرده، اسپری را به خوبی تکان دهید، سپس از فاصله 15 الی 20 سانتی متری بطور یکنواخت روی کفش اسپری نمائید. در نهایت 30 دقیقه زمان دهید تا کاملا خشک شود. به این ترتیب کفش شما ضد آب خواهد شد.
خلاصه مقاله
- کوهنوردی از آن دسته ورزشهایی است که میتواند یکی از تفریحات سالم و هیجانانگیز باشد.
- کوهنوردی تجربیات جالبی را با خود به همراه دارد که به شما انرژی و شادابی را در کنار تندرستی هدیه خواهد داد.
- امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی برای تهیه کفش باید به کارایی خاص آن توجه کافی داشت.
- اکثر کفش های کوهنوردی در مدل هایی مردانه و زنانه عرضه می شوند و نام دسته هر یک در شرکت تولید کنند می تواند متفاوت باشد.
- کفش های کوهنوردی معمولا یکی از مهم ترین و گران ترین تجهیزات کوهنوردی هستند که در سلامت کوهنورد بسیار دخیل اند.
- کفش های کوهنوردی انواع مختلفی داشته که هرکدام مناسب برای استفاده در شرایطی خاص می باشد. مانند نوع سه پوش، تک پوش، سنگ نوردی، یخ نوردی و … .
- هنگام خرید کفش کوهنوردی برای حفظ سلامتی کوهنورد باید نکات مهمی را مورد بررسی قرار داد. مانند وزن، جنس، مقاوم در برابر ضربه و … .
- کفش کوهنوردی هم مانند سایر تجهیزات ورزشی و کوهنوردی نیاز به رعایت اصول مراقبتی خاص خود را دارد تا علاوه بر عمر بیشتر، از زیبایی و کیفیت آن کاسته نشود.
- وارد شدن رطوبت به درون کفش نه تنها آزار دهنده است، بلکه تماس مدوام کفش با آب می تواند عمر مفید آن را کاهش دهد. برای عدم ایجاد این مشکل از اسپری ضد آب کننده طبیعی woley استفاده نمائید.
- بعد از هر بار استفاده و بازگشت از برنامه ورزشی تا زمان استفاده بعدی، حتما داخل کفش را از پارچه و یا کاغذ خشک کاملا پر کرده و بند آن را ببندید.
نکته آخر:
کاربر گرامی تیم تحقیقاتی دیجی پرایم تمام سعی خود را بر آن دارد تا علاوه بر فراهم کردن مجموعه ی کاملی از کالاهای مورد نیاز زندگی روزمره برای شما عزیزان، مقالات کاملی با عنوان راهنمای خرید را نیز منتشر نماید.
چقدر ما را دوست دارید؟
ضمن تشکر فراوان از مطالعه ی مقاله راهنمای خرید کفش کوهنوردی لطفا با اشتراک گذاری ما را در انتشار مقالات بیشتر یاری دهید و همچنین با گذاشتن نظر در مورد همین مقاله در پایین صفحه ما را به ادامه این راه تحقیقاتی گسترده امیدوارتر کنید.
ارادتمند شما: فروشگاه اینترنتی دیجی پرایم