هنوز هم نگاه برخی از افراد جامعه نسبت به سازدهنی، همان اسباببازی خاطرهانگیز دوران کودکی است، اما باید بگوییم که سازدهنی سالهاست در دنیای موسیقی دارای شخصیتی مستقل بوده و قابلیت این ساز در تولید صدا در سبکهای مختلفی مانند پاپ، ایرانی، کلاسیک، جاز، بلوز، وسترن و کانتری این ساز را در زمره محبوبترین و پرکاربردترین سازهای بادی قرار داده است. از این رو اگر جزو دسته علاقه مندان به نواختن و ایجاد صداهای مختلف موسیقی هستید و به دنبال تهیه کردن یک ساز کوچک با قیمتی ارزان ولی پرکاربرد می گردید، ما در دیجی پرایم خرید هارمونیکا یا همان سازدهنی را به شما پیشنهاد می دهیم. زیرا به راحتی قابل حمل بوده و فضای زیادی را اشغال نمی کند. از طرفی هم می توان در صورت تمرین و حرفه ای شدن، نواهای مختلفی را توسط آن در سبک های مختلف موسیقی نواخت. اما به یاد داشته باشید که هنگام خرید این ساز دلنشین باید آشنایی نسبی با آن داشته و نکاتی مهمی را ملاک خرید خود قرار داد. بنابراین برای آشنایی با سازدهنی (هارمونیکا) با مقاله راهنمای خرید سازدهنی همراهمان باشید.
سازدهنی چیست؟
سازدهنی (هارمونیکا)، جزء سازهای بادی بوده و در خانوادهٔ سازهای زبانه آزاد (Free Reed Instruments) قرار میگیرد. تولید صوت در این نوع سازها نتیجه ارتعاش یک زبانه (Reed) از جنس فلز است که تنها یک سر آن به بدنه ساز متصل شده و انتهای دیگرش میتواند آزادانه حرکت کند. به ارتعاش درآمدن این زبانهها در اثر عبور جریان هوا موجب تولید صدای ساز میشود.
انواع سازدهنی
سازدهنی را به روشهای مختلفی طبقهبندی میکنند. اما اگر از سازدهنیهای بیس (Bass) و کورد (Chord) صرف نظر کنیم، سازدهنیهایی را که بیشتر برای نواختن سولو (Solo) استفاده میشوند، میتوان در یک طبقهبندی بسیار کلی به 2 گروه اصلی تقسیم کرد؛
سازدهنیهای دو زبانهای Double Reed(ed) Harmonicas
در این نوع سازدهنی ها هر سوراخ سازدهنی تنها با عمل دمش یا مکش به صدا در می آید و در هر سوراخ 2 زبانه وجود دارد. به همین دلیل هر نتی که با عمل دم/دمش (Blow) یا بازدم/مکش (Draw) به صدا درمی آید، حاصل ارتعاش همزمان 2 زبانه است. از سازدهنی های این گروه می توان به انواع اکتاو (Octave) و ترمولو (Tremolo) اشاره کرد.
سازدهنیهای تک زبانهای Single Reed(ed) Harmonicas
در سازدهنی های تک زبانه هر نتی که با عمل دم/دمش (Blow) یا بازدم/مکش (Draw) به صدا درمی آید، تنها حاصل ارتعاش یک زبانه است. سازدهنی های دیاتونیک (Diatonic) و کروماتیک (Chromatic) در این گروه قرار می گیرند.
نکته: از انواع مختلف سازدهنی بر حسب قابلیتهای مختلف و جنس صدایشان در سبکهای خاصی از موسیقی بیشتر استفاده میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- سازدهنی ترمولو و اکتاو
- سازدهنی دیاتونیک
- سازدهنی کروماتیک
- سازدهنی بیس و کورد
دیجی پرایم علاوه بر مقاله راهنمای خرید سازدهنی برای شما همراهان گرامی در مورد تمامی لوازم مرتبط با کتاب، لوازم التحریر و هنر، مقالات راهنمای خرید تهیه و منتشر کرده است، که در دسته راهنمای خرید ( کتاب، لوازم التحریر و هنر ) می توانید مطالعه نمائید.
نکات مهم هنگام خرید سازدهنی
انتخاب سبک
اولین نکته ای که هنگام خرید سازدهنی باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید، نوع سبک موسیقیایی است که قصد نواختن آن را کرده اید. زیرا هر یک از انواع سازهای دهنی، یک یا چند نوع موسیقی را بهتر مینوازند.
کیفیت ساخت
نکته بعدی در خصوص انتخاب و خرید سازدهنی توجه به کیفیت ساخت این نوع از آلات موسیقی می باشد که شامل: جنس بدنه و قطعات به کار رفته در ساخت ساز، میزان روانی، طراحی مناسب و همچنین میزان استحکام ساز در برابر فشارهای مختلف است. دقت داشته باشید که در برخی از آنها لایهی کروم از بین میرود یا پیچ کاور ساز شل میشود.
تعداد سوراخ ها
از دیگر نکات مهمی که باید به هنگام خرید سازهای دهنی به آن توجه داشته باشید، تعداد سوراخ های تعبیه شده در یک و یا دو ردیف بر روی ساز است. البته توجه به این موضوع یک امر کاملا تخصصی بوده و بهتر است با یک مدرس و کاردان موسیقی در این زمینه مشورت نمائید.
جنس و قدرت صدا
بلندی و عمق صدا قابلیت مهمی برای سازدهنی به شمار میرود که در سطوح بالاتر تجربه و نوازندگی، شما میتوانید این ویژگی را تشخیص دهید. لطافت صدای ساز در هنگام اجرا کار شما را زیبا نشان میدهد.
نکته: شاید اگر سازدهنی را فقط برای خودتان بخواهید، توجه به جنس و قدرت صدا اهمیت چندانی نداشته باشد ولی چنانچه در یک گروه موسیقی عضویت داشته باشید، آن وقت متوجه میشوید که خروجی صدای مطلوب ساز چقدر موثر است.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید سازدهنی
توان و مقاومت ساز
برخی از سازها با ضربهای آرام از ناحیهی تیغه دچار شکستگی میشوند، این امر باعث تحمیل هزینه و صرف وقت میشود. بنابراین سازی کیفی و مقاوم انتخاب و خریداری نمائید.
برند تولید کننده
مورد بعدی در خرید یک سازدهنی مناسب برای شما مربوط به کمپانی های تولید کننده است که در این بین می توان به شرکت هایی مانند سیدل، سوزوکی، هوهنر و … اشاره کرد.
قیمت سازدهنی
قیمت هارمونیکا بر حسب در نظر داشتن مواردی مختلفی نظیر: نوع ساز، جنس خروجی صدای آن، برند تولید کننده و غیره دارد و این شما هستید که باید با در نظر گرفتن سطح مبتدی و یا حرفه ای خود در نوازندگی به سراغ خرید یک سازدهنی باکیفیت با قیمتی مناسب بروید.
نکته: برای شروع کار از یک سازدهنی معمولی و ارزان کمک بگیرید. سازدهنی ظریف است و نواختن صحیح و اصولی آن مستلزم داشتن مهارت و ظرافتهای اجرایی است که فقط با گذشت زمان و به مدد تجربه حاصل میشود.
خلاصه مقاله
- اگر جزو دسته علاقه مندان به نواختن و ایجاد صداهای مختلف موسیقی هستید و به دنبال تهیه کردن یک ساز کوچک با قیمتی ارزان ولی پرکاربرد می گردید، سازدهنی یا همان هارمونیکا گزینه بسیار خوبی برایتان خواهد بود.
- سازدهنی (هارمونیکا)، جزء سازهای بادی بوده و در خانوادهٔ سازهای زبانه آزاد (Free Reed Instruments) قرار میگیرد.
- سازدهنی را به روشهای مختلفی طبقهبندی میکنند. اما اگر از سازدهنیهای بیس (Bass) و کورد (Chord) صرف نظر کنیم، به دو دسته تک زبانه و دوزبانه تقسیم بندی می شوند.
- از انواع مختلف سازدهنی بر حسب قابلیتهای مختلف و جنس صدایشان در سبکهای خاصی از موسیقی بیشتر استفاده میشود.
- هنگام انتخاب و خرید هارمونیکا باید نکات مهمی مانند سبک، جنس، برند و … را مدنظر داشته و مورد ارزیابی قرار داد.
نکته آخر:
کاربر گرامی تیم تحقیقاتی دیجی پرایم تمام سعی خود را بر آن دارد تا علاوه بر فراهم کردن مجموعه ی کاملی از کالاهای مورد نیاز زندگی روزمره برای شما عزیزان، مقالات کاملی با عنوان راهنمای خرید را نیز منتشر نماید.
چقدر ما را دوست دارید؟
ضمن تشکر فراوان از مطالعه ی مقاله راهنمای خرید سازدهنی لطفا با اشتراک گذاری ما را در انتشار مقالات بیشتر یاری دهید و همچنین با گذاشتن نظر در مورد همین مقاله در پایین صفحه ما را به ادامه این راه تحقیقاتی گسترده امیدوارتر کنید.
ارادتمند شما: فروشگاه اینترنتی دیجی پرایم