همه می دانیم که در چیدمان منزل، اجزا و عناصر متفاوتی وجود دارند که هر کدام به اندازه خود اهمیت دارد. در این میان برخی از وسایل میتوانند به عنوان نقطه عطف و تکمیلکننده سبک چیدمان منزل و شکلدهنده زیبایی منزل ایفای نقش کنند. فرش دستبافت نیز یکی از همین عناصر تأثیرگذار و مهم در دکوراسیون منزل است. عنصری که در فرهنگ ایرانی نیز اهمیت بسیاری داشته و میتواند حتی به عنوان نقطه کانونی خانه نیز شناخته شود. فرشهای دستباف دارای ارزش زیادی هستند، زیرا همانطور که از نامشان پیداست ساخته دست هنرمندانی هستند که ساعتها، روزها و بلکه ماهها برای بافتن آنها زمان و انرژی صرف کردهاند. اما همانطور که مستحضرید برای انتخابی ایده آل در مورد این کالای گرانقیمت باید نکاتی را مدنظر داشته باشید. از این رو تیم تحقیقاتی دیجی پرایم توسط مقاله راهنمای خرید فرش دستبافت سعی دارد شما عزیزان را راهنمائی کند. لطفا با ادامه مقاله همراهمان باشید.
فرش دستبافت چیست؟
فرشهای دستباف از جمله کالاهای صادراتی هستند که با گذشت چندین دهه همچنان کاربرد و زیبایی خود را حفظ نموده و بر ارزششان افزوده میشود. در واقع میتوان گفت خرید فرش دستباف نوعی سرمایهگذاری برای آینده است که استفاده از آنها در زیبا، دلنشین و گرم کردن هر محیطی نقش اساسی دارد.
مشخصات فرش دستبافت
فرش های دستباف داراى سه مشخصه زیر مى باشند؛
• داراى تار و پود هستند.
• دارای پرز می باشند.
• پرزها دور تارها گره خورده است.
خصوصیات فرش دستبافت
- جلوه زیبا و درخشنده بودن
- اختلاف در ابعاد
- تقارن رنگ ها
- تامین سلامت جسمانی
- تولید نشدن الکتریسیته ی ساکن
- عمر و ماندگاری بالا
- بکار رفتن الیاف طبیعی در آن
دیجی پرایم علاوه بر مقاله راهنمای خرید فرش دستبافت برای شما همراهان گرامی در مورد تمامی لوازم مرتبط با کتاب، لوازم التحریر و هنر، مقالات راهنمای خرید تهیه و منتشر کرده است، که در دسته راهنمای خرید ( کتاب، لوازم التحریر و هنر ) می توانید مطالعه نمائید.
مراحل بافت فرش دستبافت
- طراحی نقشه توسط طراح و رنگ بندی
- جداسازی نخ ها و رنگرزی آن
- تهیه ی دار قالی و ابزار مصالح مورد نیاز
- چله کشی
- بافت فرش
- بریدن فرش بعد از اتمام
- پرداخت فرش
تمامی مراحل بالا باید به درستی طی شود، تا یک فرش دستباف به خانه ی شما برسد. ناگفته نماند که این مراحل نیز شامل زیر مرحله می باشد که ما از آن چشم پوشی کرده و مهم ترین مراحل را ذکر کردیم.
انواع فرش دستبافت بر اساس طرح
فرشهای دستباف انواع بسیار زیادی دارند، که از میان آها میتوان به فرشهای افشان، قفقازی، لوزی، گنبدی، ماهی، لچک ترنجی، هندسی، جوشقانی، جنگلی جوشقان، خشتی، محرمات، سراسر، شاه عباسی، ترمه، ترنج ماهی، ترنج، درختی، گلدانی و… اشاره کرد.
انواع فرش دستبافت بر اساس جنس
انواع فرش دستباف بر اساس جنس به شرح زیر می باشد؛
- فرش چله ابریشم
- فرش چله پشم
- فرش تمام ابریشم
- فرش گل ابریشم
- فرش کف ابریشم
انواع فرش دستبافت بر اساس نوع گره
ظرافت فرش به جز نوع پرز که چه پشمی باشد و چند درصد ابریشم، به نوع گره آن نیز بستگی دارد. به طور کلی دو نوع گره در بافت فرش به کار میرورد؛
گره ترکی
روشی است که در آن هر دو سر پرز از لای تار رد شده و گره میخورد. این روش وقت زیادی برده و مخصوص قالیهای ریزبافت و نقشههای ظریف با رنگهای متنوع و خطوط نازک می باشد. در این روش، امکان بیگره بافی یا جفتبافی (که نوعی شلختگی در بافت یا تقلب است) وجود ندارد.
در ادامه بخوانید: راهنمای خرید فرش دستبافت
گره فارسی
فرشهای پشمی درشتبافت که اغلب سنگین بوده و نقشهای درشتی هم دارند، فارسیبافند. در گره فارسی یا یک گره فقط یک طرف پرز گره میخورد و طرف دیگر آن آزاد است. در این روش، چله شلتر بوده و برای سفتکردن آن، شانههای سنگین را محکمتر روی پرزها میکوبند تا پرزهای پشمی در هم فرو بروند و چله محکم شود. همین درهم رفتگی پشمها، امکان بیگرهبافی یا جفتبافی را بیشتر میکند.
انواع فرش دستبافت از نظر اندازه
متداول ترین اندازه های فرش دستبافت ایرانی 6متر، 9متر، 12 متر و 24 متر است، که با توجه به فضای محیط انتخاب می شود.
قالی: به فرش هایی که در اندازه های 3×2 متر،3/5×2/5 متر،4×3 متر،4×6 متر باشد، گفته می شود.
قالیچه: به فرش هایی که مساحت آن از 4 متر مربع کمتر باشد، قالیچه گفته می شود. اندازه قالیچه های متعارف شامل 2/20×1/40 و 2/5×1/5 متر می باشد.
کلّگی: به فرش هایی که از نظر عرض از قالی کم عرض تر و از نظر درازا از 4 متر کمتر باشد، کلگّی گفته می شود. معمولا در اندازه های 3×1/5 متر،3×1/7 متر و 3/7×2 متر بافته می شود.
کناره: فرشی است که برای راهروها و راه پله ها استفاده شده و پهنای آن از 1/70 تا 5/0 متر بوده و طول آنها از 10 الی 3 متر متفاوت است. در بعضی از موارد استثنائی نیز تا 15 متر و بیشتر بافته می شوند.
ذرع و نیم و ذرع چارک: به فرش هایی که ابعاد آن 1/5×1/04 و 1/60×1/10 متر باشد، ذرع و نیم گفته می شود. همچنین به فرش هایی که 1/30×0/80 متر باشد، ذرع و چارک گفته می شود.
پشتی: به قالیچه هایی که مساحت آنها کمتر از یک متر مربع باشد، پشتی گفته می شود. متداولترین اندازه پشتی 90×60 سانتی متر می باشد.
پادری: به قالیچه های کوچکی که اندازه پاگرد در بافته می شود پادری گفته می شود.
بهترین فرش دستبافت مربوط به کدام شهر است؟
تمام قالی های دستباف هنر بافندگان ایران بسیار ظریف و زیبا هستند و نمی توان در بین آنها بهترین را انتخاب کرد. اما فرش دستبافت تبریز در بین مردم از معروفیت بیشتری برخوردار بوده، آن هم به دلیل دقت، ظرافت و رنگبندی خاصی که در این فرش به کار رفته است، می باشد.
نکات مهم هنگام خرید فرش دستبافت
- فرش را در نور طبیعی دیده و مورد بررسی قرار دهید.
- جهت خرید فرش دستباف اندازه را رعایت کنید.
- در خرید فرش دستباف جنس و بافت فرش را در نظر بگیرید.
- در فرش های دستباف سلامت فرش را بررسی کنید.
- کیفیت بافت فرش دستباف را فراموش نکنید.
- طرح فرش را با توجه به فضا انتخاب کنید.
- نوع و تعداد گرههای فرش دستباف در ظرافت و قیمت نقش مهمی دارد.
- رنگ الیاف فرش دستباف باید سرچشمه زبیعی داشته باشند.
- سلامت فرش در افزایش عمر فرش و ارزشگذاری آن موثر است.
- پرز فرش باید بادوام، درخشان و انعطافپذیر باشد.
- بررسی تراکم، طرح و کوبیدگی پودها با برسی پشت فرش انجام می شود.
- قالی دستبافت نباید دارای اختلاف رنگ که اصطلاحا دورگه بودن می گویند، باشد.
- شناسنامه پشت فرش (نحوه تراکم و کوبیدگی پودها و یکنواختی طرح) را مطالعه نمائید.
در دیجی پرایم بخوانید: راهنمای خرید فرش دستبافت
عوامل مؤثر در قیمت فرش دستبافت
عواملی که تعیین کنند قیمت فرش دستبافت می باشند عبارتند از:
- تعداد رجهای فرش
- نوع چله کشی فرش
- طرح فرش و نقشه آن
- فرش ساده یا طرح دار
- مواد اولیهای به کار برده در بافت فرش
- کیفیت مواد اولیه
- رنگرزی، استفاده از رنگ طبیعی یا شیمیایی
- اندازه و ابعاد فرش
- ترکیب رنگها، هماهنگی و تناسب رنگ ها با یکدیگر
- بی عیب و نقص بودن فرش
- بافنده فرش
نحوه نگهداری از فرش دستبافت
فرش ها تابلو هایى هستند که به جاى دیوارها، زینت بخش زمین خانه ما مى باشند. براى اینکه بتوانیم مدت زمان زیادى از آنها استفاده کنیم، باید به چند نکته را با دقت انجام دهیم.
- تا جایى که امکان دارد از فرش ها در جاهاى مرطوب و یا فضا هایى که در مقابل نور مستقیم خورشید هستند، استفاده نکنید. زیرا این کار به بافت فرش آسیب خواهد رساند.
- سطوح زیر فرش را با مواد شوینده اسیدى یا مواد شوینده اى که خاصیت قلیایى دارند تمیز نکنید.
- گذاشتن اجسام داغ وگرما زا (اتو و بخارى) روى فرش مى توانند به فرش آسیب رسانده و باعث تغییر رنگ در فرش شوند.
- بهترین روش براى شست وشوى فرش ها این است که آنها را به شرکت هاى معتبر قالیشویى بدهید.
خلاصه مقاله
- فرش دستبافت نیز یکی از همین عناصر تأثیرگذار و مهم در دکوراسیون منزل است. عنصری که در فرهنگ ایرانی نیز اهمیت بسیاری داشته و میتواند حتی به عنوان نقطه کانونی خانه نیز شناخته شود.
- فرشهای دستباف از جمله کالاهای صادراتی هستند که با گذشت چندین دهه همچنان کاربرد و زیبایی خود را حفظ نموده و بر ارزششان افزوده میشود.
- فرشهای دستباف انواع بسیار زیادی دارند که متناسب با نوع طرح، اندازه، نوع گره و … دسته بندی می شوند.
- عواملی مانند نوع چله کشی، طرح و رنگ ها، اندازه و … تعیین کننده قیمت فرش دستبافت می باشند.
- فرش ها تابلو هایى هستند که به جاى دیوارها، زینت بخش زمین خانه ما مى باشند. بنابراین باید به خوبی از آنها نگهداری نمائیم.
نکته آخر:
کاربر گرامی تیم تحقیقاتی دیجی پرایم تمام سعی خود را بر آن دارد تا علاوه بر فراهم کردن مجموعه ی کاملی از کالاهای مورد نیاز زندگی روزمره برای شما عزیزان، مقالات کاملی با عنوان راهنمای خرید را نیز منتشر نماید.
چقدر ما را دوست دارید؟
ضمن تشکر فراوان از مطالعه ی مقاله راهنمای خرید فرش دستبافت لطفا با اشتراک گذاری ما را در انتشار مقالات بیشتر یاری دهید و همچنین با گذاشتن نظر در مورد همین مقاله در پایین صفحه ما را به ادامه این راه تحقیقاتی گسترده امیدوارتر کنید.
ارادتمند شما: فروشگاه اینترنتی دیجی پرایم